Thursday, March 29, 2012

Malaikat Maut |


Time tengah sesaja BLOGWALKING tadi , tiba tiba ternampak satu ENTRI yang agak menarik dan turut memberi TAULADAN kepada diri kita sendiri yang bergelar sebagai MANUSIA yang meniti di DUNIA yang sentiasa menjadi hak milik ALLAH nih . Chibi terasa sayu sangat sangat bila baca entri nih . As usual hidup kita sebagai MANUSIA BIASA nih , sememangnya tak pernah lari dari melakukan kesalahan dan DOSA . Tanpa kita sedar dan terlalu LEKA melayani hidup DUNIA . Ada yang datang menziarah kita setiap hari tanpa sebarang UTUSAN atau jemputan pun dari kita . 

Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a,

bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:


"Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari.


Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa.


Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."



Manusia tidak akan sedar bahawa dirinya sentiasa diperhati oleh malaikat maut, kecuali orang-orang soleh yang sentiasa mengingati mati. Golongan Ini tidak lalai dan sentiasa sedar terhadap kehadiran malaikat maut, kerana mereka sentiasa meneliti hadis-hadis Nabi s.a.w yang

menjelaskan mengenai perkara-perkara ghaib, terutama mengenai hal ehwal mati dan hubungannya dengan malaikat maut.

1 hari = 24 jam = 1440 minit


1440 minit / 70 = 20.571 minit


Ini bermakna MAILAKAT MAUT menziarahi kita SETIAP 21 minit.


Semoga kita sentiasa muhasabah diri kita setiap hari sebelum kita di panggil pulang oleh Allah swt
.

Allahuakbar , meremang bulu ROMA nih bila tersentuh ENTRI nih . Kita sememangnya tak pernah SEDAR akan semua nih . Chibi UPDATE post kali nih bukan nak sindir sapa sapa , tapi untuk TEGURAN untuk diri Chibi sendiri jugak . Sepanjang 16 tahun Chibi hidup nih , tak terkira salahnya yang dah Chibi buat . Banyak banyak  ISTIGHFAR dalam hati . Berubah selagi pintu TAUBAT masih terbuka untuk menerima TAUBAT kita . Amin Ya Rabal Alamin (;


Awak suka POST ini ? LIKE lah ♥

No comments:

Post a Comment

Hai awak yang COMEL ! Dah baca kan POST kite ? Tak salah kan kalau awak ringan ringankan jari menaip satu dua KOMEN . Boleh kan kan ? TERIMAKASIH :)